Міста ІталіїАвтобусний тур в Рим

У Римі кожен камінь на бруківці відполірований до блиску за більш ніж 2000 років існування міста, це підручник історії, по якому повинен прогулятися кожен.

Автор: Ольга В.

8 хвилин читання

Говорячи про Вічне місто, неможливо не згадати про Цезаря, гладіаторів, Колізей, Папу Римського і найменшу державу Ватикану. Про грандіозні руїни, стародавній Пантеон, про могутню Римську Імперію, яка подарувала нам практично всі побутові предмети сучасності, філософію, живопис та літературу. Рим вже давно перестав бути просто містом і столицею Італії, він став місцем сили для всього людства, перебуваючи в якому можна повернутися на 2000 років тому і подивитися, з чого все починалося.

Муніципалітети Риму

Сьогодні Рим ділиться на 19 муніципії (municipi). Раніше місто ділилося на 20 муніципій. Але, в 1992 році, в результаті голосування, Ф'юмічіно, в якому знаходиться найбільший в Італії міжнародний аеропорт Рим-Ф'юмічіно ім.Леонардо да Вінчі (італ. L'aeroporto di Roma-Fiumicino), став повноправною незалежною комуною. Крім цього, у місті існує розподіл на 22 історичні райони (rioni), 35 кварталів (quartieri), 6 приміських районів субурбію (suburbia) та 53 зони. Всі муніципії (раніше округи) мають порядкові номери і позначаються номером. Історичні райони позначаються як RI, R.II і т.д. та мають свої назви. Квартали - мають як порядковий номер, так і назву і позначаються буквою Q. Найбільш цікаві для туристів райони - Кампо Марціо (Campo Marzio), Монті (Monti), Колона (Colonna), Треві (Trevi), Есквілін (Esquilino), Кампітеллі (Campitelli), Паріон (Parione) та інші. Практично у всіх історичних районах є що подивитись.

Проте, Рим, крім офіційного поділу, має ще й неофіційні райони, що розташовані на території одразу кількох муніципій. Найпопулярніші - Кампо де Фьорі (Campo de Fiori), Еур (скорочення від Esposizione Universale di Roma), Латерано (Laterano), Монте Маріо (Monte Mario), Монтеверде (Monteverde), Понте Мільвіо (Ponte Milvio), Гетто (Ghetto) ).

Визначні пам'ятки Риму

Весь центр Риму знаходиться під охороною ЮНЕСКО, тож сказати, що тут кожен будинок – визначна пам'ятка, це нічого не сказати. Навіть одного місяця для відвідування цього унікального міста катастрофічно мало, але ми розповімо про найзнаковіші місця, в яких має побувати кожен мандрівник.

Населення

Сучасні римляни багато в чому схожі на своїх давніх предків. Вони також не стежать за часом і спокійно ставляться до запізнень. До речі, на виправдання місцевих жителів треба сказати, що здавна вони мали дуже дивну систему відліку часу. Довжина години залежала від пори року, тому влітку 1 година могла дорівнювати 75 хвилин, а взимку - 44 хвилин.

Сучасні римляни нікуди не поспішають, насолоджуються життям та вважаються довгожителями Європи. Середня тривалість життя чоловіків – 74 роки, а жінок – 82. Врахуйте, що тут вшановують сієсту, тому з 13:00 до 15:00 закриваються всі банки, магазини та ресторани.

Коротка історія Риму

Історія Риму настільки різноманітна та цікава, що варто тим, хто нею цікавиться, звернутися до серії книг та публікацій на цю тематику. Ми ж розповімо про доленосні події та людей, які вплинули на становлення Риму як колиски цивілізації.

Традиційно, екскурсоводи починають розповідь про історію Риму з пагорба Палатін. Тут, за легендою, жили знамениті брати Ромул та Рем, яких вигодувала вовчиця. Згодом між братами почалися суперечки та конфлікти, внаслідок яких Ромул убив Рема і став першим правителем Риму. Вчені ж висувають кілька дат заснування міста – 753 рік до н. е. та I століття н. е.

У цей час у Римі будуються храми Вести і Януса. За підрахунками на той час, у місті проживало близько 80 тисяч осіб. Цікавий факт: у Римі катастрофічно не вистачало жінок, тож дівчат крали із сусідніх поселень, а зв'язок між чоловіками вважався не просто нормою, а обов'язковою умовою для будь-якого нормального римлянина.

Колосальні зміни у розвитку Риму почалися за правління Гая Юлія Цезаря. Йому прийшла ідея організувати забудови на Марсовому полі. У цей час будується безліч будівель і храмів, зокрема й величний Пантеон.

Занепад Риму посідає часи падіння самої Римської імперії. У 5 столітті зв. е. місто сильно постраждав від набігів вандалів та вестготів. З цього часу і аж до періоду Папської влади, Рим стрімко занепадав. Якби не правління Папи, ми могли б втратити більшість будівель, що збереглися до наших днів.

З приходом Наполеона, влада Папи ослабла, але після поразки французького імператора, становище та влада глави католицької церкви було відновлено. З того часу Рим переживає ще кілька руйнувань, але поступово відновлюється та розвивається.

Найкращий час для відвідування Риму

Рим прекрасний будь-якої пори року, але якщо ви не любите спеку, тоді в липні-серпні краще сюди не приїжджати. Зима тут досить волога, хоч і тепла – середня температура від +6 ºС до +11 ºС. Весна і осінь вважаються найбільш вдалим періодом для відвідування Риму: температура тут досягає +23 ºС і сприяє довгим пішим прогулянкам. Влітку Рим знемагає від спеки та натовпів туристів. Температура може досягати +35 ºС, але якщо вас це не бентежить, сміливо вирушайте сюди на літні канікули. Взимку сюди варто приїхати заради передріздвяних розпродажів, а також для походу музеями. У цей час туристів небагато і можна спокійно милуватися експозиціями.

Що потрібно зробити туристу у Римі?

  • Відвідати Колізей – найдавніший амфітеатр світу та одне із Семи чудес світу. Якщо хочете вирушити на екскурсію, радимо вибирати вечірні програми: у світлі вогнів Колізей виглядає особливо велично.
  • Піднятися на один із семи пагорбів Риму, щоб подивитися на Вічне місто з висоти пташиного польоту. Найдавніший – Палатин. У тутешньому музейному комплексі зберігся найдавніший храм Вести, будинок Лівії, стадіон Доміціана, терм Септімія та руїни палацу Августів.
  • Сходити з гідом на екскурсію Римським форумом і на ринок Траяна. Якщо можливості найняти гіда немає, завантажте аудіогід. Ви будете здивовані тим, якими історичними місцями ходите.
  • Кинути монетку у фонтан Треві та загадати бажання. Обов'язково кидайте її через ліве плече. Одна монета – повернутися до Риму ще раз, дві монети – зустріти кохання, три монети – до весілля, чотири монети – до багатства. Усі гроші, які наприкінці року дістають із фонтану, йдуть на благодійність.
  • Погуляти у районі Трастевері, де відчувається особливий колорит, який змушує назавжди закохатися у Рим. Перейнятися духом традиційних вузеньких вуличок можна на via dei Giubbonari, via del Governo Vecchio, piazza Farnese. Якщо приїдете у квітні-травні, знайдіть на вулиці via Margutta секретний дворик, що потопає в зелені та квітах.
  • Купити традиційне італійське морозиво джелато та піти на Іспанські сходи, де ходила героїня Одрі Хепберн у фільмі «Римські канікули».
  • Зазирнути у гості до Папи Римського та особисто привітати його. Щонеділі Папа виходить на балкон Папської резиденції і читає молитву «Ангел Господній», а також говорить напутні слова. Початок молитви об 11:50, тривалість – 20 хвилин, безкоштовний вхід.
  • Насолодитися традиційними римськими закусками та стравами: класичною карбонарою, артишоками по-римськи, салатом caprese, прошутто з динею, десертом «Тірамісу» і, звичайно, піцею. Зробити це можна буквально у будь-якому ресторані чи кафешці.

Відповідні тури в Італію

Читайте статті про подорожі в італію: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Міста Італії

Отримуйте ексклюзивні ціни