Міста ІталіїАвтобусний тур в Венецію - що подивитись та на що розраховувати

Численні канали, готичні палаци та пісні гондольєрів. Венеція – особливе місто з погляду архітектури, історії та побуту.

Автор: Оленка С.

7 хвилин читання

Венеція – особливе місто з погляду архітектури, історії та побуту. Це місце, про яке знає весь світ як про місто на воді, центр маскарадної культури, а також батьківщину Марко Поло та Антоніо Вівальді. Тут найвищі ціни на житло, продукти і навіть транспорт, але незважаючи ні на що, сюди щороку приїжджає понад 18 мільйонів туристів, які закохуються до Венеції з першого погляду. Що це за місце? І чому воно, як магніт, привертає увагу туристів з усього світу?

Райони Венеції

Особливість Венеції полягає в тому, що вона розташована як на материковій частині, так і на 118 невеликих островах, які розділені каналами. Щодо адміністративного поділу, то районів у Венеції лише шість. Кожен із яких має самоврядування. До речі, цікавий факт, якщо ви уважно придивитеся до носової частини гондоли, побачите шість зубів, які ще часто називають «гребнем». Так ось кожен із зубів символізує окремий район міста.

Визначні пам'ятки

Венеція – це музей просто неба і культурний центр Італії. Кожна будівля тут – на вагу золота, а кожен камінь зберігає особливу легенду. Ми підібрали найзнаковіші туристичні місця, які неможливо пропустити, а також кілька секретних перлин Венеції для шанувальників небанального туризму.

Населення

Кількість населення Венеції стрімко знижується. Пов'язано це з різними причинами, але основною можна назвати високі ціни на житло та взагалі життя у місті. Якщо говорити про самих венеціанців, то вони нікуди не поспішають, віддаючи перевагу швидкому ритму життя спокійному перебігу часу. Вони, як тихі води венеціанських каналів, живуть розмірено і дуже шанують традиції.

Коротка історія

Офіційною датою заснування міста вважається 5 березня 421 року, проте люди тут з'явилися ще за правління Римської імперії. У 3 столітті до н. тут мешкало плем'я венетів, а після захоплення імперією місце почали називати Аквілея. Довгий час місто виступало опорним пунктом, але після набігів німецьких племен область була повністю розорена.

З розвитком судноплавства Венеція стала головним транспортним вузлом, через який до Європи прибував шовк, спеції, кава і рис. Багато з цих речей цінувалися дорожче за золото. У середньовіччі місто активно розвивалося і поповнювало скарбницю за рахунок хрестових походів. Для збільшення своєї могутності місцева влада приєднувала материкові області, які називають «терафермами». 

Занепад міста на воді почався у 15 столітті, коли людство стояло на порозі великих географічних відкриттів. Могутність Венеції було втрачено, а більшість материкової території відійшла Австрії. 

Венеція, яка була протягом тисячі років незалежною, у 1797 році, під тиском Наполеона, втратила свій статус. Переживши безліч падінь, другий подих вона отримала після відкриття Суецького каналу. Туристи з усіх країн перед відправленням на Схід милувалися величчю архітектури міста. Саме популярність у туристів стала поштовхом для заснування Венеціанського кінофестивалю, який проводиться з 1932 року і донині, і Венеціанського карнавалу, що проводиться щорічно, у лютому.

Сьогодні Венеція стоїть перед черговою дилемою: з одного боку, туристи – єдиний канал прибутку, з іншого – мандрівників стало настільки багато, що місцеві жителі перетворилися просто на обслуговуючий персонал. Додайте до цього те, що місто поступово йде під воду та отримайте логічне невдоволення місцевих мешканців. Вже сьогодні у Венецію допускають обмежену кількість туристів, діє два види цін (для місцевих та мандрівників) та маса заборон, наприклад, на селфі-палиці. Але навіть ці перепони не лякають шукачів пригод та шанувальників прекрасного, які прагнуть побачити розкішні палаци Ка-д'Оро, Палац дожів, романтичний міст Зітхань та найстаріший міст Ріальто, район Мурано та інші знакові місця.

Найкращий час для відвідування Венеції

Вибираючи час для відвідування Венеції, ви можете орієнтуватися на будь-які дати, окрім листопада та грудня. Саме в цей період місто затоплює і площею Сан-Марко вам доведеться гуляти по коліно у воді. З іншого боку, фотографії з такої подорожі не залишаться непоміченими. В іншу пору року Венеція прекрасна: тут немає задушливої ​​спеки чи пронизливої ​​вогкості. Температура повітря та погода сприяють довгим пішим прогулянкам. А якщо ви хочете потрапити на Венеціанський карнавал, який проходить щороку в лютому, постарайтеся забронювати житло мінімум за 3-4 місяці.

Що потрібно зробити туристу у Венеції?

  • Сфотографуватися на площі Сан-Марко з голубами. Головна міська площа Венеції прикрашена архітектурною домінантою – Палацом дожів та дзвіницею базиліки Святого Марка, а серед сотні туристів діловито розгулюють голуби, які стали невід'ємною частиною цього місця. До речі, годувати голубів категорично заборонено, за цим суворо слідкує поліцейський та може легко виписати штраф.
  • Гуляти пішки і заблукати. Вулички Венеції нагадують декорації до фільмів: нескінченні містки через канали, старовинні палаццо, затишні дворики – довіртеся долі, а не путівнику.
  • Випити вина у місцевому барі. Тут не запропонують столик на двох та розкішне меню, але пригостять справжнім італійським вином. Розташуватися можна на кам'яних сходах з видом на канали - з таких моментів і подорожі.
  • Помилуватися Венецією вночі. Вийшовши на вулицю після опівночі, опиняєшся зовсім в іншому місті, де немає шуму та машин, а лише тиша, сплески води та закохані парочки.
  • Заглянути до антикварної крамниці. Забудьте про стандартні сувеніри, на зразок магнітів та масок made in China. Хочете забрати додому дух міста? Завітайте до магазинчиків зі старовинними речами.
  • Піднятися на найвищий оглядовий майданчик. Дзвіниця Сан-Марко – не єдине місце з панорамним видом на місто: Fondaco dei Tedeschi, Scala Contarini del Bovolo, Campanile della Chiesa di San Giorgio Maggiore – з кожною відкривається захоплюючий вид на канали та головні архітектурні ансамблі.
  • Покататися на гондолі Canal Grande. Бути у місті на воді та не скористатися водним транспортом – справжній промах. Замовте у гондольєра виконання італійського шлягера та відчуйте себе найщасливішим у всьому світі. Якщо вартість прогулянки на гондолі (80-100 євро) перевищує ваш бюджет, покатайтеся місцевим громадським транспортом – вапоретто. Це невеликі катери, поїздка яких обійдеться в 7-10 євро. Купуйте квиток на кільцевий маршрут, щоб одразу проїхатися всіма знаковими пам'ятками.
  • Порадувати внутрішнього гурмана. Крім піци, Італія славиться пастою та спагетті. Спробуйте також традиційну страву - поленту, приготовану з кукурудзяного борошна. Його подають до обіду та на урочистості. Не забудьте про чікетті, бісквітне печиво байколі, тортино з чорносливу і, звичайно, тірамісу (Венеція – батьківщина цього популярного десерту). Обов'язково спробуйте коктейль Белліні, який роблять із персикового пюре та білого вина і, звичайно – морозиво. Його тут понад 500 видів, воно ніжне, смачне та робиться лише з натуральних інгредієнтів.

 

Відповідні тури в Італію

Читайте статті про подорожі в італію: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Міста Італії

Отримуйте ексклюзивні ціни