Міста ІталіїЧим цікава Сієна, Італія. Плануємо тур в Сієну.

Сієна - одна з перлин італійської культури. Таємниче середньовічне місто, що причаїлося серед пагорбів Тоскани.

Автор: Ольга В.

6 хвилин читання

Втративши незалежність у XVI столітті, Сієнська республіка канула в лету, а її столиця залишилася за бортом політичного та культурного життя. Але саме ця прикра подія дозволила Сієні з віками перетворитися на фотографічно точну репродукцію італійського Середньовіччя. Місто ніби назавжди заснуло на вершині пагорба під променями субтропічного сонця у вигляді, створеному палацами та соборами з цегли. Їхні стіни зберігають галас базарів, таємниці купецьких угод та політичних інтриг, а також пам'ятають жахи чорної смерті (епідемії чуми), яка знищила практично все населення в середині XIV століття. Проте, незважаючи на своє стародавнє обличчя, у місті вирує молодість, адже майже половина його населення — студенти місцевого університету. А двічі на рік жителі надають Сієні колишню столичну велич,

Квартали Сієни

Добре пошукавши, ви зможете знайти карту адміністративно-територіального поділу, але вона вам абсолютно не потрібна, оскільки місто маленьке, і всі туристичні пам'ятки пов'язані з історичним центром, оточеним фортечною стіною.

Говорячи про квартали, варто згадати про контради. Це райони або округи Сієни, які виставляють своїх скакунів під час Паліо. Зараз у гонці бере участь 17 контрад, кожна з яких має свою назву, наприклад, — Орел, Башта, Дракон, Равлик, Сич, Єдиноріг, Пантера та інші. Їх виділяють згідно з історичною традицією, а не з прив'язкою до місцевих пам'яток.

Контради є головними учасниками змагання, але не орієнтирами для туриста щодо цікавих місць.

Визначні пам'ятки Сієни

Все Старе місто, що є цілісним середньовічним архітектурним ансамблем, в 1995 році було внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Головними пам'ятками є П'яцца дель Кампо, розташоване поруч Палаццо Публіко, а також Сієнський собор, що вибивається із загальної кольорової гами біло-чорним фасадом — саме в ці кольори розфарбований геральдичний щит Сієни.

Населення Сієни

На сьогоднішній день у Сієні проживає понад 50 тис. осіб, з яких майже половина – студенти місцевого університету. Саме серед них ви зустрінете культурну та національну різноманітність, тоді як корінні жителі — італійці, які звикли до неспішного життя у стінах старовинного міста.

Коротка історія Сієни

У джерелах не збереглося точної дати заснування міста та імені його засновника. Відомо лише, що поселення тут заснували етруски, в проміжку між IX і IV століттями до зв. е., і потім воно увійшло до складу Римської держави. Однак існує красива легенда, що місто заснували сини Рема — Сіній і Аський, які при втечі з Риму взяли із собою статую Капітолійської вовчиці, яка стала символом міста.

При римлянах місто не було процвітаючим, оскільки, перебуваючи в глибинці і далеко від доріг, воно не мало доступу до торгівлі. Поштовхом до розвитку стало завоювання ломбардцями, які перенесли свою торгівлю на шляхи, що проходять поблизу Сієни. Місто стало швидко розвиватися та накопичувати багатство. Зрештою, місцеві феодали у XII столітті вирішують заснувати Сієнську республіку, яка проіснує до 1555 року. У цей час місто розквітає, і формується його архітектурний вигляд, що дійшов до наших днів.

Однак подальшому процвітанню завадила моторошна епідемія чуми в 1348 році, названа «чорною смертю». Вона знищила більшу частину населення, і після неї в Сієні настає епоха застою.

1555 року Сієнська республіка припинила своє існування після захоплення столиці іспанським королем Філіпом ІІ. З того часу Сієна наче випала з історії. Місто втратило економічну могутність, у ньому більше не відбувалося жодних будівництв, що дозволило зберегтися середньовічному архітектурному ансамблю донині.

Сьогодні Сієна є адміністративним центром регіону Тоскана, відомого в усьому світі своїм виноробством. Крім того, це ще й місто студентів, які становлять майже половину його населення. А ще Сієна вважається найбільшим туристичним центром країни, оскільки завдяки своїм визначним пам'яткам щорічно приваблює величезну кількість мандрівників з різних куточків земної кулі.

Автобусний тур в Сієну - найкращий час для поїздки

У Сієні панує субтропічний клімат, для якого характерні спекотне та сухе літо та волога та прохолодна зима. Тому в місто сміливо можна їхати автобусним туром з квітня до жовтня, при цьому весна є найкомфортнішим часом для поїздки. Якщо ж спека не викликає дискомфорту і хочеться видовищ, тоді слід сміливо їхати до Сієни влітку, коли 2 липня та 16 серпня проходять видовищні кінські біги Паліо на П'яцца дель Кампо.

Що потрібно зробити туристу в Сієні

  • Прогулятися П'яцца дель Кампо і озирнутися на всі боки, розглядаючи фасади старовинних будинків, які свідчать про колишню середньовічну велич.
  • Зайти в Палаццо Публіко, пройтися величними залами і піднятися на вежу Торре дель Манджа, з якої відкривається приголомшлива панорама Сієни.
  • Відвідати міський музей, де зберігаються археологічні знахідки доби Стародавнього Риму та полотна знаменитих художників, створені за часів Ренесансу.
  • Насолодитися чудовими екстер'єром та інтер'єром Сієнського собору.
  • Прогулятися вузькими вуличками міста серед стін старовинних будинків.
  • Побачити панораму міста в променях заходу сонця, коли цегляні стіни виглядають особливо насичено.

Відповідні тури в Італію

Читайте статті про подорожі в італію: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Міста Італії

Отримуйте ексклюзивні ціни