Міста ІталіїТур в Позітано - вертикальне місто Італії

Райський куточок на березі моря з м‘яким кліматом та колоритними будиночками

Автор: Оленка С.

6 хвилин читання

Чим цікавий автобусний тур в Позітано? Позітано - чарівне курортне містечко на узбережжі Тірренського моря в італійській провінції Салерно. Каскад мальовничих будиночків містечка розташований у трьох невеликих долинах, затиснутих між морем та горами. Зручна бухта, м'який клімат, піщані пляжі в оточенні соснових гаїв та лимонних садів – справжній рай на Землі. У Позітано важко не закохатися, його повітрям неможливо надихатися, а відпочинок тут стане безтурботним і незабутнім.

Населення Позітано

За даними 2010 року, у місті живуть 3 983 особи. Більшість із них — італійці за національністю.

Історія Позітано

Міфічна версія виникнення міста описана у місцевій легенді. Бог морів Посейдон був зачарований красою німфи Пазітеї. Щоб вразити красуню, він вирішив зробити їй подарунок — заснував невелике, але неймовірне прекрасне містечко, і підніс його німфі. На її честь місто і отримало свою назву. Не залишив поза увагою Позитано і великий давньогрецький поет Гомер. У його знаменитій «Одіссеї» описуються солодкоголосі сирени, які заманювали кораблі на рифи. А жили вони, на думку Гомера, на островах поряд із Позітано.

Містечко стало місцем відпочинку багатих людей ще за часів Римської імперії у I столітті. Торговці та патриції зводили тут кам'яні особняки та вілли.

Період розквіту міста розпочався після падіння Римської імперії, коли Позітано увійшло до складу республіки Амальфі. Тут будувалися особняки, відкривалися ремісничі цехи та торгові будинки, вироблялося карбування монет.

У XI - XII століттях місто страждало від набігів сарацинів. У цей час були зведені сторожові вежі. Деякі з них можна побачити й у наші дні. 

У XIII столітті в Позітано з'явилися нові будинки багатих відпочиваючих, зводилися розкішні вілли.

Але найбільший розквіт міста припав на початок XX століття. Після закінчення Першої світової війни на курорт потягнулися представники європейської аристократії та інтелігенції.

Найкращий час для туру в Позітано

Клімат у місті – середземноморський. Завдяки захисту гір з півночі тут рідко бувають сильні вітри Зими — м'які, із середньою температурою повітря +9 ºС…+13 ºС. Літо – спекотне, повітря прогрівається до температури +24 ºС…+28 ºС. Пляжний сезон розпочинається у травні та триває до середини жовтня. У літні місяці вода у морі нагрівається до +22 ºС…+25 ºС. Знайомитись із прекрасним містом можна у будь-яку пору року.

На початку вересня кожного року у Позітано проводиться балетний фестиваль ім. Л. М'ясіна. У цей час у місті відбуваються виступи знаменитих артистів балету, на які з'їжджаються шанувальники їхнього таланту з усього світу. Найкращим артистам вручається нагорода – «Приз Позітано». 

У середині серпня у місті пишно відзначають свято святої Марії Ассунта. Влаштовуються середньовічні битви, спортивні змагання, проводяться ходи та паради. Закінчується захід чудовим феєрверком.

Що потрібно зробити туристу в Позітано

  • Піднятися до невеликого гроту Grotta di Fornillo. Він відомий тим, що у ньому вирубані різдвяні ясла. Під час Різдва вони кладуть фігурку маленького Ісуса. Саме з цього місця відкривається приголомшливо чудовий краєвид на містечко. Багатоступінчасті пагорби-тераси з яскравими будиночками вражають незвичайною красою.
  • Спуститися від грота Grotta di Fornillo до пляжу довгими звивистими сходами. Тривалий шлях до моря сповнений безліччю сюрпризів: мальовничі будиночки з маленькими затишними двориками, буйна зелень з яскравими ароматними квітами, неймовірно прекрасні краєвиди. Якщо ж ви любите екстрим, можете орендувати скутер і покататися вузькими вуличками.
  • Побачити церкву Санта Марія Ассунта. Храм знаходиться у центрі міста на площі Флавіо Джойя. Він був зведений у XIII столітті, але потім кілька разів добудовувався та реконструювався. Привертає увагу чудовий купол церкви, вкритий різнокольоровою майолікою. Усередині можна побачити чудотворний образ Чорної Мадонни з немовлям, унікальні фрагменти мозаїк античного періоду, картину відомого художника кінця XVI ст. Фабриціо Сантафеде.
  • Вирушити на екскурсію на острови Лі Галлі (Ле Сіренузе). За переказами, саме на цих островах жили таємничі сирени. На головному острові архіпелагу Галло Лунго знаходиться Арагонська вежа XIV століття і монастир, що пізніше став в'язницею. Ще одна визначна пам'ятка острова - вілла в мавританському стилі. Вона була зведена у першій половині XX століття. Наразі в ній розташований приватний готель.
  • Помилуватися палацом Мурат. Чудова будівля з ліпниною була збудована на початку XIX століття. Воно було літньою резиденцією короля Неаполя - чоловіка сестри Наполеона. Зараз чудовий палац у стилях класики та бароко – приватний готель із розкішними номерами. Біля нього розбитий прекрасний сад із декоративними та плодовими деревами та прикрашений яскравими квітниками.
  • Присвятити день відпочинку біля води. Головні міські пляжі розташовані з обох боків від причалу. Справа від нього знаходиться найпопулярніший - Spiaggia Grande. Тут добре розвинена інфраструктура, багато кафе та барів, а також працює знаменита дискотека усередині скелі. Для більш спокійного відпочинку найкраще підходить пляж Fornillo. Він знаходиться ліворуч від причалу та відомий двома сторожовими вежами середньовічного періоду.
  • Спробувати страви місцевої кухні. Замовте Scialatielli (макарони, виготовлені з молюсками), пасту з місцевим соусом. Можна купити свіжовиловлену рибу у рибалок, віднести її в будь-який ресторанчик, і вам тут же приготують смачну страву. Як десерт замовте лимонний тіраміс або крем-брюле зі свіжими ягодами. Обов'язково скуштуйте місцевий лимонний лікер - лимончелло.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Міста Італії

Отримуйте ексклюзивні ціни