Визначні місцяКолізей, Рим

Колізей - символ сили, влади та вікової історії Риму, одна з найзнаменитіших пам’яток Італії.

Автор: Оленка С.

3 хвилини читання

Колізей вважається найкрасивішим і найбільшим стадіоном античного світу, збудований у першому столітті н. е. у вигляді амфітеатру. Зведення цієї грандіозної будови почалося після численних перемог імператором Веспасіаном в Юдеї. Будівництво тривало 11 років, протягом яких здійснили неможливе - якість, повний аврал та впровадження передових, немислимих на той час технологій - конвеєр!

Колізей у Римі: цікаві факти

Мабуть, одним із геніальних рішень стало полегшення конструкцій: 240 значних арок у три яруси, фанерованих із зовнішнього боку травертином, оточують бетонно-цегляний еліпс, довжина якого 188 м, ширина 156, а висота складає 57 м. Це справжній переворот у світовому будівництві, адже були винайдені бетонні блоки та цегла з теракоти. Слід зазначити, що цегли знадобилося приблизно 1 мільйон штук.

На бруку видно стовпчики, про призначення яких все ще точаться суперечки. За однією версією, до стовпів кріпилися тентові канати, інша стверджує, що це свого роду турнікети для стримування натовпу. Кожен проліт служив для входу до амфітеатру, де ще й сьогодні можна побачити нумерацію.

Тут продумано кожну дрібницю - у разі непередбачених ситуацій 55 тис. глядачів могли залишити Колізей за 5-10 хвилин. З того часу ще не збудовано жодної будівлі з такою пропускною спроможністю. Свою офіційну назву, це диво архітектурної та інженерної думки отримало від латинського слова "colossus", що перекладається, як "велетень".

Слава Риму, завойована кров'ю та болем

Досі багато хто вражає кількість звірів і людей, що пройшли через арени амфітеатру. На честь відкриття стадіону було оголошено стоденні ігри, під час яких жителі Риму змогли бачити бої тисяч гладіаторів і стільки ж тигрів, левів та інших хижаків, що доставлялися з усіх куточків імперії. Бої та вбивства диких звірів, які влаштовували лише зі спеціально навченими для цього гладіаторами, крім видовищного, мали й символічне значення. Такі битви з могутніми тваринами підкреслювали амбітність імперії, її статус та велич.

Тепер повністю доведено той факт, що римляни могли вирішувати технічно складні завдання і вважали, що для них немає нічого неможливого. Завдяки такому підходу сьогодні амфітеатр є найпопулярнішою пам'яткою Риму.

Оглянувши основні пам'ятки Риму, не забудьте побувати у Ватикані і за можливості відвідати Сикстинську капелу , яка є музеєм для творів епохи Відродження, а також відома розписами художника Мікеланджело Буонарроті.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Визначні місця

Отримуйте ексклюзивні ціни