Визначні місцяСобор Святого Марка в Венеції - собор, від якого неможливо відвести погляд

Прекрасна, піднесена та одна з найпопулярніших пам’яток Венеції – Собор Св. Марка. Пам’ятник став втіленням релігійної, політичної та суспільної історії Венеціанської республіки.

Автор: Оленка С.

2 хвилини читання

Собор Св. Марка був зведений у 829 році для зберігання мощів євангеліста, який став єдиним покровителем міста. Однак у 927 році сталася пожежа, яка повністю знищила базиліку, і лише в період з 1043 по 1071 вона знову була відбудована.

Архітектурна майстерність собору Св. Марка

Нижня частина фасаду складається з п'яти арочних прольотів з колонами та прикрашена східними капітелями. Кожне півколо арок покрите чудовою мозаїкою, а між ними розташовані візантійські барельєфи, які відносяться до 12 століття.

Перед заскленим центральним прольотом, на терасі встановлені чотири бронзові коні, виконані грецьким майстром Лісіппом. Коні були привезені з Константинополя в 1204, тоді вони були покриті золотом.

Атрій – чудова галерея, прикрашена кольоровою мозаїкою та розділена арочними прольотами з куполами, сюди можна потрапити із центрального порталу. Тут біля стін встановлені колони з мармуру, деякі з них доставлені із Соломонового храму в Єрусалимі. Практично вся мозаїка, що прикрашає арки, і куполи присвячені епізодам із Старого та Нового Завіту, а також розповідають про Ковчег Ноя та Всесвітній потоп.

За східним звичаєм, клірос відділений від храму іконостасом, прикрашеним поліхромним мармуром. Вісім колон підтримують архітрів із встановленими на них статуями Апостолів та Діви Марії.

Священні таємниці церкви

В одній із капел знаходиться Мадонна Нікопея – візантійська ікона 10 століття, привезена до Венеції після чергового хрестового походу. В урні за ґратами, розташованими на головному вівтарі собору, зберігаються останки Святого Марка. Тут же встановлено справжній середньовічний шедевр ювелірного мистецтва – Золотий образ (Пала д`Оро). Цей вівтар був замовлений у 978 році у майстрів-ювелірів Константинополя, а у 1209 році був збагачений візантійською емаллю та золотом.

Знаменита визначна пам'ятка Італії практично вся складається з великих шедеврів найзнаменитіших майстрів. Хрестильна купіль, розташована в центрі Баптистерія, виконана Франческо Сегала, Тіціаном Мініо та Дезідеріо да Фіренце за ескізами Якопо Сансовіно в 15 столітті. Руці майстра Сегало належить і статуя Святого Іоанна Хрестителя.

Вивчаючи шедеври іменитих майстрів, варто відвідати  Музей Корер , де серед багатьох експонатів знаходиться знамените надгробок Тіціана.

 

Відповідні тури в Італію

Читайте статті про подорожі в італію: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Визначні місця

Отримуйте ексклюзивні ціни