Міста ІталіїЧому потрібно вибрати тур у Ватикан?

Ватикан - найменша незалежна держава-місто, розташоване на заході Риму на правобережжі річки Тібр і обнесене по всьому периметру середньовічними стінами.

Автор: Андрій М.

3 хвилини читання

Назва походить від Ватиканського пагорба, на якому воно стоїть. Ця територія довгий час не забудовувалася, оскільки служила святинею, але з приходом християнства було розпочато її облаштування та заселення. Нині тут мешкає менше тисячі осіб, більшість – піддані Престолу і служителі Церкви. Абсолютна влада належить Папі Римському. Для туристів тут організовано велику кількість пізнавальних екскурсій.

Найкращі міста та визначні пам'ятки

Подорож до Ватикану дає можливість ближче познайомитися з його багатовіковою історією. Сюди щорічно з'їжджаються прочани з усього світу, щоб отримати папське благословення. Унікальні архітектурні споруди, палаци, музеї, бібліотеки, сади, безумовно, заслуговують на увагу.

Головною визначною пам'яткою країни є Собор Святого Петра. Він створювався видатними майстрами: Донато Браманте, Рафаелем Санті, Мікеланджело, Джованні Берніні та ін. Його розміри вражають: довжина понад 200 м, висота (з куполом) – 132 м, загальна площа 23 000 м 2 . На фасаді увічнені статуї Христа, Іоанна Хрестителя та одинадцяти Апостолів, ще одна прикраса – старовинний годинник, створений Вальдьє. Потрапити всередину можна через п'ять воріт: Святі, Добра та Зла, Філарета, Таїнств та Смерті. Цей храм є шедевральним твором архітектури та мистецтв: мармурові підлоги, неймовірної краси балдахін на чотирьох фігурних стовпах, пам'ятники святішим, декоративні фрески та мозаїки, каплиці, гробниці тощо. Собор став символом могутності католицької церкви.

З висоти можна побачити, що собор, овальна площа та алея мають форму ключа. Туристам доступне відвідування купола, ціна квитка, до речі, залежить від кількості пройдених ступенів: 6 євро за 551 щабель, 4 євро за ліфт та 320 щаблів.

Після огляду храму можна прогулятися до Сікстинської капели. Її зал вражає своїми унікальними фресками, що ілюструють книгу Буття. Завдяки грі світла та тіні створюється ілюзія рельєфності, тому для повноти відчуттів рекомендується постійно пересуватися по залі. Вівтарна стіна із зображенням Страшного суду – боротьби ангелів та демонів за душі – виглядає дуже реалістично.

На особливу увагу заслуговують Знамениті Ватиканські сади, які є найдавнішими в Європі. Відпочинок у тиші та зелені у цьому райському куточку – мрія кожного відвідувача, тут можна перебувати годинами. На його території розташовано багато значних будівель, наприклад, вежа Іоанна, Губернаторський палац, Академія наук, Ефіопський коледж та ін.

Коли краще їхати до Ватикану?

Середземноморський клімат країни. Взимку температура від 0 до +12 градусів, улітку 20-29 градусів тепла. Екскурсійні маршрути доступні у будь-яку пору року, тому купівля путівки залежить виключно від бажання та можливостей.

Про безпеку

За охорону території та захист громадян відповідає Жандармський корпус із 130 осіб, тому гуляти цією святою землею абсолютно безпечно для туристів.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Міста Італії

Отримуйте ексклюзивні ціни